Jdi na obsah Jdi na menu
 


Olympie odvezla „bůra“

19. 6. 2012

Po přestřelce a těsné prohře v Řevničově přivítal SK Lišany v posledním kole III. třídy druhé mužstvo tabulky, Olympii Rakovník. Olympie v případě vítězství a zaváhání Kolešovic v Sýkořici mohla ještě pomýšlet na vítězství v soutěži, do Lišan přijela oslabena o Koláře a Špimra, ale přesto s kádrem nabitým mnoha zvučnými jmény, v minulosti hrajícími krajské i vyšší soutěže. Roberta Koláře do dvojice s Martinem Němcem nahradil ve středu zálohy Martin Kokšál, v útoku zlobil rychlonohý Dyršmíd, obranu řídil nestárnoucí Václav Eck a hráli i další. I Lišany musely řešit absence ženícího se Láďi Krůty, Kuby Hamouze na školní akci a hlavně zraněných brankářů, Řepy i Benyho. A tak si po letech zahrála mistrák ikona rakovnického, kladenského i lišanského fotbalu, Vlasta „Mazan“ Chládek, který vyslyšel zoufalé volání o pomoc a protože chytání mu nedělá problémy, stoupl si mezi tři tyče.   

SK Lišany – Olympie Rakovník             5 : 3 (2 : 1)
 
Lišany nezačaly nejlíp. Po pěti minutách hry při autovém vhazování soupeře zapomněl Stáňa na pravém beku obsadit volný prostor za sebou. Tam si naběhl Dyršmíd, dostal míč, prohnal se kolem křižujícího Kaňáci a sám na brankáře nedal Mazanovi šanci, 0 : 1. Domácí zpočátku špatně komunikovali a nedokázali obsazovat hráče Olympie, hrající v pohybu a rychle měnící místa. A tak, po několika ošemetných situacích uhašených na poslední chvíli, se do další loženky dostal znovu Dyršmíd, ale Mazan byl výborným zákrokem tentokrát proti. Po zhruba dvaceti minutách se nicméně rozehrála lišanská záložní řada. Špílmachr Míra Chládek s nestárnoucím Honzou Czekajským začali tvořit hru, dobře kombinovat s ostrými kraji Žáďou a Baggiem, do kombinace se postupně zapojili další hráči, Lišany začaly Olympii kombinačně přehrávat a vytvářet si šance. Běžela 34. min. a Míra Chládek rozehrál z levé strany roh, ve skrumáži pálil Jirka Jelínek, hlavou dorážel Žáďa a všudybyl Páťa Ledvinka překulil míč za brankovou čáru, 1 : 1. Hosté, nezvyklí na takové odpovědi, vehementně reklamovali ofsajd, ale pomezní Blín situaci viděl a neodmával. Lišany byly ve hře a v 38. min. se zrodila akce jak z učebnice. Míra Chládek našel kolmicí středem Jelena, ten bez otálení posunul doleva na rozběhlého Žáďu, který z první po zemi poslal balón křížem přes vápno za zadní tyč. Tam rychlonožka Míša Bagi přesprintoval svého strážce a jmenovce, bývalého ligového rozhodčího Beneše a napálil míč pod klacek, 2 : 1. Olympie není zvyklá prohrávat, a tak se v závěru první půle začaly dít věci. Beneš nejprve na půlící čáře „spočítal Jelenovi žebra“, což se obešlo bez karty, aby za minutu zkosil zezadu Baggia, který jej ometl šikovnou kličkou. To už byla žlutá, jenže následovaly nevybíravé protesty, což bylo moc i na hlavního Sedláčka a následovala karta tmavší barvy. Po chvíli diskuzí na hřišti i mezi oběma střídačkami se zase hrálo. Po nepovolené malé domů ještě následoval lišanský nepřímý kop uvnitř šestnáctky, ale Jelen po Mírově přiťuknutí narval míč do zdi a poločas tak skončil nejtěsnějším vedením domácích.
Do druhé půle tedy Olympie nastoupila v deseti bez vyloučeného Beneše a ještě oslabena o vystřídavší Ecka a Kokšála, kteří museli jet plnit trenérské povinnosti u prvního mužstva Tatranu Rakovník. Byli nahrazeni Řenčem a Kublou, což jistě znamenalo pro Olympii oslabení, nicméně domácí začali hrát až příliš profesorsky. To se jim nevyplatilo po patnácti minutách hry, když si rozehrávali míč ve vlastním vápně, toho se zmocnil důrazný Topinka a prostřelil Mazana, 2 : 2. Odpověď na sebe naštěstí nenechala dlouho čekat. Jirka Jelínek vypálil, gólman Olympie vyrazil před sebe a od „dobře stojícího“ Páti Ledvinky se míč znovu dokutálel za brankovou čáru, 3 : 2. Lišany v parném odpoledni zase zvýšily tempo a byly na tom fyzicky evidentně lépe než sice zkušení, ale v podstatě netrénující hráči soupeře. Po Bagiově přihrávce se dostal do vyložené šance střídající Bičan, ale tváří v tvář brankáři přestřelil. V 75. min. nicméně benjamínek mužstva Vialli stoprocentně prokázal schopnosti útočného levého beka, když na rohu velkého čtverce hostí obral o míč s rozehrávkou váhajícího Křováčka a napálil merunu do šibenice, 4 : 2. Hostům se v 80 min. ještě podařilo zápas zdramatizovat, konkrétně znovu Topinkovi, který neohroženě vnikl do skrumáže v malém čtverci a usměrnil do branky přihrávku Dyršmída z pravé strany, 4 : 3. Definitivní klid tak přinesl do lišanských řad až těsně před koncem Bičan, který znovu dostal přihrávku od Baggia a na rozdíl od své první loženky tentokrát zachoval chladnou hlavu a placírkou poslal míč kolem vybíhajícího gólmana do sítě, 5 : 3.     
 
Hodnocení trenéra: Základ vítězství nad favoritem se dle mého názoru zrodil v prvním poločase, když po rychlém a laciném úvodním gólu soupeře jsme se dokázali úžasně herně zvednout, začít Olympii přehrávat a zaslouženě, proti ještě neoslabenému soupeři, skóre otočit. Náš soupeř není zvyklý na takový vývoj zápasu, což se dnes v plné míře potvrdilo. V úvodu druhé půle jsme nicméně již oslabenou Olympii podvědomě podcenili a přestali jsme se pohybovat a kombinovat. Z letargie nás probrala až vyrovnávací branka, ale pak jsme se znovu dokázali zlepšit, utéci o dva góly a i přesto, že soupeř dokázal vstřelit kontaktní gól, si troufnu říci, že jsme další průběh utkání již kontrolovali, v závěru znovu utekli o dvě branky a zcela zaslouženě zvítězili.
Celou sezónu budu podrobně hodnotit v místním občasníku, takže nyní krátce. Jako nováček jsme na podzim uhráli 20 bodů, na jaře ještě o dva více. Dokázali jsme uhájit šesté místo po podzimu, se ztrátou pouhých tří bodů na pomyslnou „bednu“. Trápili i poráželi jsme favority, v Jirkovi "Jelenovi" máme s 35 góly nejlepšího střelce soutěže. To vše se počítá a lišanský fotbal začíná mít znovu zvuk.
 
Rozhodčí :      Sedláček - Blín, Schoř
 
Branky :          34. Ledvinka (Žalud), 38. Bagi (Žalud), 68. Ledvinka (Jelínek), 75. Feher, 88. Bičík (Bagi) – 5. Dyršmíd, 58. a 80. Topinka
 
SK Lišany :     Chládek V. – Kaňák (61. Bičík) - Staněk, Skrutek, Feher - Bagi, Chládek M., Czekajski, Žalud – Jelínek, Ledvinka (79. Sláma).
                        Trenér V. Švelch, vedoucí J. Ryska, M. Červený.