Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jeden gól nestačil

13. 5. 2012

Pouhých šest kol před koncem soutěže vyjely aktuálně páté Lišany k utkání na půdu suverénně prvního mužstva tabulky, ČL Kolešovice, se sedmnáctibodovou ztrátou na soupeře a s vědomím, že nemají co ztratit a mohou jen příjemně překvapit. Domácím v zápase chyběl distancovaný Krumhanzl, Lišanům nemocný elitní pravý bek Jirka Staněk, kterého nahradil navrátilec do sestavy po zranění, Kuba Hamouz.

Hned po úvodní rozehře získal výborným napadáním míč na soupeřově polovině Láďa Krůta a vznikla nadějná brejková situace, kterou domácí obrana zažehnala odkopem na roh. Míra Chládek poslal centr od rohového praporku na střed branky, kde se do vzduchu nejvýše pověsil Láďa Krůta a přesnou hlavičkou nedal brankáři šanci, 0 : 1. Kluky gól hned z první minuty samozřejmě nabudil a ti, jako by chtěli favoritovi ukázat, že fotbal také umějí, na svého soupeře doslova vlétli. Dobře bránili, důrazným presingem obou útočníků s podporou Míši Bagiho ze středu i obou krajních halvů dokázali získávat spoustu míčů již kolem půlící čáry. Míra Chládek znovu dobře režíroval hru a hosté se prezentovali dobrou kombinací s minimálním počtem doteků, kterou se jim dařilo rozebírat defenzivu „Českého lva“, po většinu první půle byli lepším mužstvem a zkoprnělí domácí fanoušci tiše zírali, kdo že to do Kolešovic přijel. Bohužel, dalším šancím a střeleckým situacím v podání Jelena, Ládi Krůty, Baggia, Žádi i Bičana chybělo přesnější zakončení, rychlejší poslední krok nebo odvaha ve správný moment vystřelit. Soupeř toho ve středu hřiště předvedl málo a tak se uchýlil k nakopávání míčů na rychlonohé útočníky, zejména svého aktuálně nejlepšího střelce Daniše. Jenže z takové situace se v 22. min. dostal Daniš za záda svého strážce Kuby „Vialliho“ Fehera a zdvojující Martin Kaňák, který měl k balónu nejblíž, zaváhal s odkopem. Míče se zmocnil Daniš a sám na Benyho byl dojet Vialliho skluzem. Sudí Blín zaváhal, nevěděl, nicméně za řevu kolešovických hráčů i příznivců penaltu po chvilce odpískal. Míč si postavil domácí kapitán Matějovský, a Beny, při své třetí jarní konfrontaci s touto standardní situací, byl poprvé neúspěšný, 1 : 1.

Lišany nicméně dál herně tahaly za delší konec. Kuriózní situace vznikla, když Vialli na vlastní polovině skluzem nejprve čistě zasáhl míč a poté nohu domácího středního halva Polánka. Sudí nechal zákrok bez povšimnutí, Polánek zůstal ležet a domácí proto zahráli míč do autu. Rozhodčí pak bez odpískání faulu udělil Viallimu žk. a hra pokračovala tím, že Lišany Kolešovicím z autového vhazování vrátily míč. To skluz kolešovického hráče na začátku druhého dějství přímo na holeň Míry Chládka byl sice odpískán, nicméně obešel se bez karty. Když už se zdálo, že poločas skončí smírně, zbavil se Bičan na útočné polovině zbytečně míče přihrávkou na zdvojeného Baggia. Domácí hned po zisku nakopli míč po svém levém křídle, kde v ten moment „Bobíny“ Hamouz hlídal Daniše. Bobíny se snažil situaci řešit fotbalově a zpracoval si míč na prsa, jenže dál od nohy než bylo potřeba. Balónu se zmocnil Daniš, prohnal se kolem o čtvrt století staršího Kaňáci a se štěstím skóroval, když Beny vystihl směr střely, ale míč jako na potvoru změnil směr odskokem o drn, 1 : 2.  

Do druhé půle vstoupil lépe domácí „Český lev“, když hosté vyklidili střed hřiště a chvíli se zdálo, že dosavadní fyzicky náročný způsob hry je vyčerpal. Domácí si vytvořili několik šancí a nejblíže ke vstřelení gólu měli po zákroku na Daniše na hranici velkého čtverce, za který, byť se dožadovali penalty, nařídil rozhodčí trestný kop. Kolešovický hráč zakroutil střelu kolem zdi a míč přistál na tyči bezmocného Benyho, který jej neviděl a tudíž nereagoval. Na druhé straně kontroval pěkným individuálním průnikem Jelen, když si šikovně obhodil svého strážce a řítil se sám na branku, ale střela mu nesedla a z hranice velkého čtverce minul. Okolo 65. min. nám rozhodčí odpustil evidentní penaltu po Žáďově nedovoleném zákroku a po deseti minutách učinil totéž na druhé straně po faulu na Jirku Jelínka. To už ale byly Lišany zase v tlaku, a když to nešlo středem, pokoušely se pronikat po stranách, hlavně po levé, kde neúnavně tahal míče ve výborné formě hrající Ráďa Žalud. Žáďa v 80. min. poslal z levé strany přetažený centr, který střídající Kuba Sláma vrátil proti noze Jelenovi. Před domácí brankou vznikl obrovský závar, když Jelen střílel a znovu dorážel do změti kolešovických nohou a těl na brankové čáře a ani Páťa Ledvinka, který se dostal k opakované dorážce, nebyl úspěšný, i když všichni již zvedali ruce nad hlavu. Lišany se dál hnaly za vyrovnáním a Kolešovice se těžce bály o výsledek. V samotném závěru i v nastaveném čase, kdy vzadu s vysunutým Danišem prakticky zůstával samotný Kuba Hamouz a Beny jako gólman zahrával z poloviny hřiště vysoké míče do soupeřovy šestnáctky, jsme si vytvořili další šance. Ale Láďa Krůta po odskoku míče těsně přestřelil branku a po dalším, tentokrát Žáďově nákopu ani Míra Chládek nedokázal propadlý míč usměrnit mezi tyče.   

Václav Švelch, trenér : Co k tomu dodat? V první půli jsme byli herně lepší a vytvořili si dost šancí, domácí jsme do šancí nepouštěli, kdybychom po dvaceti minutách vedli tři – nula, nikdo by se nedivil a myslím, že by bylo po zápase. Jenže převahu a šance jsme nezúročili a udělali dvě chyby, které soupeř dokázal potrestat. Vedoucí tým tabulky byl dnes lepší v jediném parametru utkání, z minima dokázal vytěžit maximum, u nás to bylo právě naopak. Ve druhé půli byl na naší straně znát úbytek fyzických sil a zpočátku tahal za delší konec soupeř, ale postupem času jsme síly dokázali zmobilizovat, znovu domácí zatlačit a vytvořit si šance alespoň na vyrovnání, jenže chybělo trochu toho štěstí. Kluky jsem pochválil, asi sami cítí, že v dnešním utkání podali jako mužstvo nejlepší výkon v jarní části soutěže.

Rozhodčí : Blín

Branky : 1. Krůta (Chládek),  - 22. Matějovský (pk.), 43. Daniš


SK Lišany : Beneš – Kaňák – Hamouz, Skrutek (46. Ledvinka), Feher (85. Mladý) – Bičík (76. Sláma), Chládek, Bagi, Žalud – Krůta, Jelínek 

Trenér : V. Švelch, vedoucí J. Ryska, M. Červený