Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bojovat až do konce se vyplácí

2. 4. 2012

V 15. kole III. třídy, na aprílovou neděli, zajížděly Lišany po druhé za sebou ven. Tentokrát na hřiště rezervy Zavidova, se kterou dlouhodobě nemají zrovna lichotivou bilanci a na podzim doma si odnesly pětibrankový příděl.  Hostům navíc pro zranění chyběl v dobré formě hrající Kuba Feher a další mladíček, Kuba Hamouz, nastoupil s nakopnutým nártem do utkání se sebezapřením.

I když se první poločas z obou stran spíše, než kombinovalo, sprintovalo a bojovalo o každý metr hřiště, přišli si diváci na zajímavou a dramatickou podívanou, fotbal „nahoru – dolů“ se šancemi na obou stranách. Domácí představili v útoku hráče A mužstva Blechu a Koce, ti byli ale důsledně bráněni Martinem Kaňákem dobře řízenou lišanskou obranou. Stejně jako v Kroučové, přistoupili kluci k zápasu zodpovědně, dokázali se ve velkém počtu vracet za míč, obsazovat a napadat. V první šanci se ocitl Jirka Jelínek, ale na „Žáďův“ centr z rohu o centimetry nedosáhl. Pak Lišany vykombinovaly ve středu hřiště na jeden dotek oku lahodící akci, kdy se míč dostal na pravou stranu na „Bičana“ a na jeho výborný centr si naběhl „Žáďa“, ale přestřelil. Ani „Beny“ v brance Lišan si nemohl stěžovat na nedostatek práce. V pohodě pochytal několik střel ze střední vzdálenosti, včasnými výběhy eliminoval útočníky dobíhající nebezpečné míče za obranu a vychytal i Blechu, který šel na něho sám. Pak se do největší lišanské šance první půle dostal „Jelen“, když si nikým nehlídán nádherně naskočil na rohový kop Míry Chládka, jeho střela hlavou ale skončila těsně nad brankou.
Vše podstatné se událo ve druhém dějství. Hned na jeho začátku Lišany zatlačily a byly lepší. Největší chuť měl Míša Bagi, kterého v týdnu odpolední směny ve Valeu připravily o oba tréninky, ale v utkání hýřil aktivitou. V 53. min. vyslal zpoza vápna křížem přes celou branku svou typickou jedovku, která se odrazila od tyče, jako na potvoru do protipohybu dobíhajícího „Jelena“, který by nejspíš jinak otevíral skóre. Když domácí vyrovnaly hru, přišel v 61. min. jako blesk z čistého nebe „Stáňův“ pas po pravé straně na rozběhlého Jirku Jelínka. „Jelen“ v úniku zkušeně vyhodnotil situaci a mazácky přeloboval brankáře, který proti němu nesmyslně vyběhl, 0 : 1. Místo aby vedení hosty uklidnilo, stal se pravý opak. Kluci se začali bát o výsledek, znervózněli a místo aby podrželi míč, začali se ho zbytečně zbavovat. Domácí dostali Lišany pod drtivý tlak a z něho plynoucí chyby na sebe nenechaly dlouho čekat. Hosté nejprve ještě přestáli obrovský závar před vlastní brankou, Zavidov ale do 70 min. dokázal po standardních situacích brankami Čecha st., 1 : 1 a střídajícího Šímy, 2 : 1, výsledek otočit.
Lišanští museli otevřít hru, což ale byla voda na mlýn pro rychlonohé zavidovské útočníky. Blecha se po levé straně protáhl kolem Jirky Staňka, Beny ale jeho střelu vytlačil mimo tyče a mužstvo v rozhodujících okamžicích podržel. Střídajícího Patrika Ledvinku zastavil ve slibném úniku praporek pomezního Sedláčka, což vzbudilo obrovskou nevoli lišanských příznivců, majících v živé paměti jeho „výkon“ v posledním podzimním zápase s Olympií. V nervy drásajícím závěru to vzal pět minut před koncem na sebe „Baggio“, zapnul turbo a prošel zavidovskou obranou jako nůž máslem, jeho střelu však znovu, po druhé v zápase, zastavila tyč. „Stáňa“ se vysunul na hrot a hosté šli vzadu do rizika na tři obránce. V 90. min. mohlo být vymalováno, když se sám před „Benym“ zjevil s míčem na noze domácí Šíma. Zaváhal sice se zakončením, ale pak vylepšil situaci posunutím míče doleva na volného spoluhráče - ten netrefil prázdnou branku. Lišany nakoply míč dopředu a Jirka Staněk dojel beka, který v tísni zahrál na roh. Běžela 92. min. a do okolí domácí branky se přesunula celá lišanská jedenáctka včetně gólmana. „Žáďa“ od rohového praporku levačkou zakroutil balón na hranici malého vápna kde – najednou úplně sám visel ve vzduchu „Jelen“ a nechytatelnou hlavičkou srovnal skóre, 2 : 2.   
 
Václav Švelch, trenér SK Lišany: Kdyby mi někdo před utkáním řekl, že ze hřiště, kde se nám dlouhodobě výsledkově nedaří a proti mužstvu, které v minulém kole vysoko zvítězilo na půdě Olympie, přivezeme bod, byl bych spokojen. Nakonec jsme mohli přivézt body tři, anebo i odjet bez bodu. Kluci se nedokázali vyrovnat se skutečností, že vedeme, znervózněli a začali se o výsledek bát, čímž soupeře sami posadili na koně. Na druhou stranu klobouk dolů před vůlí prát se o výsledek do poslední minuty i za nepříznivého stavu, a vyplatilo se. Remíza je spravedlivá, pokud by dnes utkání mělo vítěze, nebylo by to mužstvo lepší, ale šťastnější.
 
Rozhodčí :      Blín – Szabó, Sedláček
 
Branky : 66. Čech st., 71. Šíma - 61. Jelínek (as. Staněk), 90. Jelínek (as. Žalud)
 
SK Lišany :     Beneš – Kaňák - Staněk, Skrutek, Hamouz (46. Ledvinka) – Bičík (70. Sláma), Chládek, Žalud – Jelínek, Krůta.
                        Do hry nezasáhli Czekajski, Mladý
                        Trenér V. Švelch, vedoucí J. Ryska, M. Červený.